Tennis and Padle school office

by Beta.0
Dates: 2016
Location: Carretera de Castilla KM 2,5, Madrid, Spain.
Typology: Office building.
Client: Club de Campo Villa de Madrid, S.A.
Status: Completed
Size: 100 m2
Team: Borja Peña, Ernesto Sierra, Xabier Ortega, Sandra Rodríguez and David Parra.

The project proposed the construction of a new office for the tennis and padel school in a sports grounds located in a privileged natural setting in Madrid.
The arrangement put forward, consisting of an office, a customer service area and a storage space for the equipment needed to give classes in the sporting disciplines, was resolved by paying special attention to the landscape and natural setting of the new building. So, after careful analysis of the grounds, locating each of the trees on the site, it was decided to break the functional programme up into two smaller parts, allowing easy integration of new building into the landscape and respecting the existing tree-lined area.
The simple geometry used to resolve these two small constructions sprang from the desire to recover “small architecture”, a look to the essence, something that means shelter to everyone. Two small buildings that, through discreet placement among the existing tree-lined area, easily resolve the functional programme and generate a new rest space between them.
Their outward appearance and formal rotundity, together with leisurely contemplation, carry the user’s imagination to the dream of a simple life, in harmony with nature, to the shelter of a solid structure that protects and caresses its occupants, breathing naturalism, balance and peace.

In construction terms, the two cabins were executed in the same way, by resolving them as items for industrialised construction, by means of a workshop-built steel structure, based on a single 5 m x 3 m module that could then be transported to site. The two buildings are supported on and separated from the existing land, with just a small concrete slab placed under the foot of each cabin as foundations. These respect the existing tree roots and give the assembly the necessary stability.
The continuous interior finishes facilitate spatial compression. The continuous interior lining of the floors, walls and ceiling is made of varnished pine plywood panelling in the case of the office and waterproofed plasterboard and embossed steel sheet in the storeroom.
The exterior is composed of phenolic panels and a skin of continuous scales in oxidised and varnished sheet steel with insulation between the two. A final exterior lining, in the form of a second skin made of an oxidised and varnished metal mesh, allows covering plants to grow over the whole volume of each construction, so achieving integration with and mimicry of the landscape setting that surrounds them throughout the different seasons.
The existing imposing deciduous trees integrated between the two buildings are used as an indispensable element of the project, providing each building with the necessary shading in the most sunlit months and allowing sunlight to penetrate to the inside in the coldest months. This simply and efficiently optimises the energy performance of the new buildings using the site’s pre-existing natural resources.

Arquitectos: Beta.0.


Borja Peña Arquitecto
C/Marqués del Riscal 2,
1º- Exterior Derecha
28010 Madrid
+34 913 914 145

Borja Peña (Madrid 1974) Arquitecto / Socio fundador de Beta.0.

Estudió en la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid y en la Technische Universität de Darmstadt, entre 1992 y 2000. Posteriormente, concluyó sus estudios de Doctorado en el Departamento de Proyectos Arquitectónicos en la ETSAM.

Ejerce de Profesor ayudante de Proyectos Arquitectónicos en la ETSAM desde el año 2001-2004. Asimismo, ha sido profesor invitado en la Universidades Camilo José Cela y San Pablo CEU de Madrid.

Su amplia formación y la experiencia acumulada durante años de colaboración con prestigiosos estudios de arquitectura como el de Rafael Moneo, le han permitido establecer una oficina propia de alto nivel profesional, habiendo recibido numerosos premios por su actividad profesional. Cabe señalar recientemente el Premio Especial a la Mejor Rehabilitación 2012-2014 VETECO ASEFAVE por la obra del Rehabilitación del Picadero Cubierto en Madrid. Así mismo en el año 2012 fue distinguido, de entre 991 candidaturas, como uno de los 7 despachos emergentes más interesantes de Madrid, en el marco del programa cultural ARQUIA/PRÓXIMA, promovido por la Fundación Caja de Arquitectos.

Su trabajo ha sido premiado en diversos concursos nacionales e internacionales: Concurso de NSA 4 para 122 VPO de la EMVS;  Concurso de Ideas para nuevas tipologías de viviendas V.P.O. en Cantabria; Concurso para el desarrollo de 75 VPO en Adelfas; Europan 5, Europan 6, Concurso Internacional  para  325 VPO en el Lote4 del Barrio Avanzado de Toledo; Concurso Internacional para 260 VPO en el Lote7 del mismo Barrio y Concurso del Edificio de Oficinas en Pº de la Castellana 94.

Sus proyectos han sido publicados en distintas publicaciones especializadas: Arquitectos, Arquitectura COAM, el Croquis, A+T, TC cuadernos, Panorama, Arq Future, y en los libros NEXT COLLECTIVE HOUSING IN  PROGRESS de A+T, Proyectos de la EMV 2004 y Un Siglo de Vivienda Social.