SPLASH
Design: Manuel Ocaña Architecture&Thought Production Office

They come to us because there is a problem. Their private garden, that used to have sunset views over an infinity pool, has recently been blocked by a big raw grey 15×9 mts. wall.

They feel emotionally affected by that threatening wall whose spatial and material properties are by all means negative. It is flat, raw, hard, dry, dull, gloomy, gray, challenging and impenetrable.

160615-splash-gif-001

01 axo

The concept must go far beyond a regular vertical garden. They have already discarded former projects. A simple green wall does not keep it from still being a wall. Negative properties are alleviated, not eliminated.

160615-splash-gif-002

We propose an active element that reacts to light and climate issues, with reflections, vegetation and sprayed water. Besides creating a new horizon, it climatizes the garden and creates new spaces and tours on it. To be clear, it is a toy that can recall their previous sunset experience.

160615-splash-gif-005

There are technical difficulties, related to previous conditions and production development.

Previous conditions difficulties are that we need an independent structure. We can not rely on the bad wall and there are only three areas of support at different heights. We must avoid and respect water treatment plants, the infinity pool and the stairs that go down to a basement. And, last but not least, we must make the structure modular, since all of it must go through a 2×1 mts. regular entrance door.

Production develoment difficulties are mainly related to the neccesity of micropiling in controversial areas and mounting 33 structural modules (all different and decreasing in thickness towards the sky) without scaffolding. On the other hand we had to make several prototypes of the elements that would provide the reflections. The circular mirrors. They were executed in polished stainless steel and cylindrically curved to avoid glaring. They are adjustable, heating proof beacuse of the curved shape, getting the appearance of metallic petals. A network of 60 nebulizers fixed to fork pieces that come out perpendicularly from the structure modules forms a sprayed water cloud, creating its own microclimate. These forks are also intended to allow vegetation to spill over the mirrors, giving more depth to the thing.

160615-splash-gif-003

The result is a new horizon that floods both garden and house, attracting several species of birds. Its spatial and material properties have now tunred positive. It is deep, vivid, wet, changing, bright, colorful, reflective, refreshing, overflowing, moldable, fibrous, empathetic and sexy.

160615-splash-gif-004

Technical Data

Design: Manuel Ocaña Architecture&Thought Production Office
Production: Manuel Ocaña Fast&Furious Production Office
Client: Private
Location: Dehesa de la Villa. Madrid. Spain
Photography: Miguel de Guzmán / Rocío Romero
Landscaping: Jorge Basarrate
Structural Consultant: JF de la Torre

Architects: Manuel Ocaña

Manuel Ocaña es arquitecto y profesor de Proyectos Arquitectónicos de la Escuela Técnica de Arquitectura de Madrid y lo ha sido de varias universidades nacionales e internacionales. Su obra se ha exhibido en varias exposiciones internacionales como en la 14th Bienal de Venecia de Arquitectura (2014) representando a España. Su trabajo ha sido publicado, nacional e internacionalmente, en más de un centenar ocasiones. Destacando prestigiosas revistas como El Croquis, A+U, Volume, Bauwelt, Arquitectura Viva, A10, Metalocus y Diseño Interior- y tiene editada una monografía (eXcepto 18)

Miguel Molins es arquitecto graduado con honores por la Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, donde ejerce de profesor ayudante de Proyectos Arquitectónicos de Grado y de Master.
Trabaja con Manuel Ocaña desde 2007, con quien se asocia en 2012 y funda en el año 2015 Manuel Ocaña Fast&Furious Production Office