LA SIERRA: Dental Clinic in Villa de Vallecas
by gon (Gonzalo Pardo) y Ana Torres

If there is one thing that characterizes the neighborhood of Villa de Vallecas it's
that it is a family micro-world with its own identity; its dimension and scale favor
that the facades of its streets are dressed in the clothes hanging from them; its
multicultural and diverse population helps the small business survive in front of
the big surfaces; and its unconditional support of their own football team make it
a family place.
The new dental clinic, located on the ground floor of the old telegraph building in
front of Plaza Juan de Malasaña, seeks to integrate into the daily life of the
neighbourhood and, despite its interior condition, to be part of the city. In this
way, the main strategy for occupying the premises is the construction of an
interior street that aims to be an extension of the square; a space that is both a
waiting room and a public space.
In contrast to the traditional white in this type of programme, colour is the
constructive element that articulates both the paths and the different uses of the
clinic, from the access to the cabinets. In the saw, a gradient ranging from dark
blue to yellow guides the patient to the cabinets. From there, the interior once
again becomes an exterior through the ceilings that recreate natural sceneries,
leading the user, already lying down, to other more relaxed worlds while they
are being treated. The route back to the street is, however, white. At night, the
saw is lit, as if it were a lantern, leaving a colourful wake that illuminates the
streets of Vallecas, making the clinic a place of reference.

CREDITS:
Authors: gon (Gonzalo Pardo) + Ana Torres Morcillo.
Co-author of the draft project: Rodrigo Delso.
Collaborators: Alejandro Sánchez, Clara Dios.
Construction company: Alejandro Ruíz. Serviteco Obras.
Carpentry: Mariano García. Alma Ebanistería.
Furniture: Barronkress
Vinyl: Clorofila Digital
Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)
Location: Madrid.
Year: 2019

Client: Privado

Area: 113 sqm

 

Architects: gon, Ana Torres

www.gon-architects.com
info@gon-architects.com

Conde de Xiquena, 7, 3º Planta
28007, Madrid, SPAIN

gon is an architecture office headed by Gonzalo Pardo. His practice focuses on the research and development of multi-scale projects whose common denominator is a ludic, experimental, critical, and optimistic point of view of contemporaneity. Its interests focus on the creative processes of architectural design and construction, but also on the role that mediation and communication play in architecture as fundamental vehicles for transforming the world into a more sustainable, dignified, and free place.

Gonzalo Pardo graduated as an architect from ETSAM and holds a PhD cum laude since 2016. His doctoral thesis “Body and House. Towards the contemporary domestic space since the transformations of the kitchen and the bathroom in the West” was also awarded the Extraordinary Prize of Doctoral Thesis 2016-2017, and an honorable mention at the XI Contest of the Thesis Contest of Arquia Foundation.

Associate Professor in the Department of Architectural Projects at ESTAM, since 2007 he teaches at different universities and institutions covering different subjects related to the process of architectural design. Deputy Commissioner of the Spanish pavilion at the 16th Venice Biennial, he has won 41 national and international awards since 2000, including the first prize for the renovation of the AZCA block in Madrid in 2007; the second prizes in the international skyscraper competitions in New York and Velux in Denmark in 2007; COAM prize in 2004 for the curatorial cycle Paréntesis, and Runner-Up price in Europan 14 competition at Barcelona site.

Ana Torres

Other projects from the architect