English for Fun Flagship Madrid

ENGLISH FOR FUN FLAGSHIP IN MADRID

Architects: Rica Studio, Lorena del Río e Iñaqui Carnicero www.ricastudio.com
Contributors: Takuma Johnson, Monica Molinari, Paula Manzano
Contractor: Navas 3000. Javier Sastre
Clients: English for fun
Photography: Imagen Subliminal, Miguel de Guzman + Rocío Romero
Budget: 180.000 euros

English for Fun, founded in Spain in 2011, uses a revolutionary method for children of any age or physical condition to learn English
using their five senses. English for Fun is a place for all children to learn. This pedagogical approach is based in the idea that every
child is special and unique.
The new center for English for Fun wanted to be a representation of this innovative teaching method, a place to booster creativity,
imagination, and to stimulate all five senses.
This commission represented an opportunity to investigate how design can shape experience and affect the subject in processes of
playing and learning.
The Reggio Emilia approach is an educational philosophy based in a self guided and very open interpretation of learning. It is based
in three core principals:
– the child as an active part of the learning process. it is based in a non-guided way of playing where the kids have their own
interpretation of natural and artificial play-objects.
– the built environment of the school is considered the third teacher, only after teachers and parents.
– the process of learning has to be made visible

The proposal should overcome the cliches of spaces designed for kids, being non figurative and open to multiple interpretations. The
goal was to create a space in the spirit of the adventure playgrounds where the play-objects, not toys, only develop their full potential
in the interaction with the kids. The design should operate at the adult scale as much as the kids’ scale, so it was important to create
spaces that only children could inhabit and own. The answer was to propose a tinker tray, where all the objects involved in the play
and learning process could be storage, the work produced exhibit and where the kids could also feel that they are part of it. The
strategy was proposing a thick structure instead of thin partitions to configure the class room space, an inhabitable wall that will
storage all furniture and objects when not in use, making the reconfiguration of the class very easy. The broken geometry of the
structure creates a series of nooks, that will be inhabited by the kids. The different typologies of objects were reduced to the minimum,
establishing a generic module that can be used in multiple ways. It is not a chair, or table, or tower, or play kitchen, or car, or box for
stones, or helmet, but all the above.
The function of this thick inhabitable wall was twofold, first creating little spaces to be own by the kids, and second to provide storage
space facing both, the classroom and the corridor, so the space that usually only serves as circulations is now activated and can be used
as common ground for kids, teacher and parents. It also transforms the corridor into a showcase of the learning process, blurring the
limits between the classrooms, and expanding the perception of the space, avoiding the conventional compartmentalisation of the
classrooms.
.
.

Arquitectos: RICA studio

RICA studio
www.ricastudio.com
info@ricastudio.com
Madrid-New York

RICA* is a young architectural office and a platform for design investigation operating across many scales. Based in Madrid and New York RICA* represents a new phase for Iñaqui Carnicero and Lorena del Río who together bring an extensive and diverse building experience.